De ce unele persoane au probleme cu vederea și altele nu?

Ce trebuie să știi despre principala cauză care influențează starea vederii

Mulți cred că problemele de vedere care apar, ar fi influențate de „loteria” genetică pe care o primim cu toții, adevărul însă este altul…

Sunt sigur că știi familii în care toți membrii poartă ochelari, dar și de familii în care nimeni sau puține persoane au probleme cu vederea și poartă ochelari.

Așa că următoarea întrebare este firească: de ce unii au probleme cu vederea, iar alții nu?

Hai să le luăm pe rând. Vederea este unul din simțurile tale, pe lângă cel gustativ, tactil, olfactiv și auditiv.

Sunt 5 simțuri pe care le folosim pentru a interacționa cu mediul înconjurător. Prin intermediul lor învățăm, ne adaptăm și ne dezvoltăm. Acesta este rolul acestor simțuri pentru fiecare dintre noi.

În funcție de mediul în care a crescut, fiind copil (mai ales), omul copiază comportamentul celor din jurul său. Acest comportament odată copiat, inconștient, determină simțul principal cu care vom interacționa cu mediul.

Fiecare persoană are un simț principal, simțul vederii – unii sunt mai vizuali, iar alții mai auditivi – simțul auzului.

De ce se întâmplă așa? Exact, nu știe nimeni de ce se fac alegerile acestea.

Însă cu siguranță se alege un simț principal – fiind folosit ca principala modalitate de a sesiza și interacționa cu mediul în care se trăiește.

Dacă o persoană este predominant vizuală, atunci folosește mai mult vederea și este mult mai atentă la ceea ce vede și cum vede atunci când interacționează cu persoanele și evenimentele din jurul său – de exemplu pictorii.

Mediul influențează care este simțul principal.

O persoană auditivă, de exemplu, este atentă să audă tot ce se întâmplă în jurul ei pentru a interacționa, comunica și dezvolta în acel mediu – de exemplu muzicienii.

Astfel, în funcție de mediu, unele persoane au fost nevoite să folosească mai mult simțul vizual pentru a comunica și a se feri eventual de pericole, iar altele simțul auditiv…

Obiceiurile (ne)sănătoase se pot copia de la cei din jurul tău

Așa cum simțul principal este copiat, și obiceiurile (comportamentele) de a folosi acel simț se copiază. Aceste obiceiuri se copiază din familie, de la naștere, obiceiurile de a folosi simțul vizual și se bucură de o vedere bună.

Alte persoane, chiar dacă nu au nici o problemă de vedere, se mută într-un nou mediu în care copiază, inconștient, comportamentele greșite de folosire a vederii, le aplică zilnic și vederea lor se deteriorează.

Așadar, o serie de obiceiuri mentale și emoționale, care sunt instalate la nivel de subconștient, determină calitatea vederii.

 

Modul în care se manifestă geneticului este influențat de obiceiurile tale, mentale și emoționale, care sunt copiate sau create pentru a interacționa OPTIM cu persoanele sau evenimentele din viața ta.

Copilul, cât este în burta mamei, copiază obiceiurile pe care le are mama în perioada sarcinii. Mai mult, experimentează tot ce face și mama, atât în timpul sarcinii, cât și în primii 7 ani de viață.

Astfel, adevărata moștenire este legată de comportamentele zilnice care determină manifestarea unei vederi clare și relaxate, fie o vedere încețoșată și obosită.

Care sunt comportamentele nesănătoase pe care trebuie să le eviți?

În primul rând, prin cuvintele folosite, care sunt o extensie a modului de gândire de genul: „nu vreau să mai văd pe el/ea făcând …”,  „nu pot să mai văd așa ceva” sau „m-am săturat să o/îl văd în această ipostază”.

Apoi, cuvintele folosite se transformă în fapte și ritmul natural de mișcare a ochilor se reduce. Ochii ajung să stea mult timp imobili, statici, iar vederea începe să devină din ce în ce mai încețoșată.

Acest lucru se poate observa mai ales la cupluri, ei copiază foarte rapid aceste comportamente unul de la altul.

Deloc întâmplător, după o perioadă de timp 2 persoane care locuiesc împreună, încep să copieze obiceiurile unul de la celălalt și, dacă unul poartă ochelari și celalalt nu, se ajunge să aibă și celalalt probleme cu vederea și să poarte ochelari.

Din fericire se întâmplă și invers… cel care are probleme cu vederea copiază obiceiurile sănătoase de la cel care are o vedere bună și vederea acelei persoane revine la normal, dar asta se întâmplă în cazurile în care partenerii sunt conștienți de tiparele lor mentale și emoționale.

Care sunt obiceiurile care mențin și oferă o vedere bună?

Persoanele care au o vedere bună efectuează din reflex, inconștient, o serie de obiceiuri benefice pentru vedere. La fel este și la cei cu vederea slăbită, aceștia efectuează inconștient o serie de alte obiceiuri, nesănătoase pentru vedere.

Aceste obiceiuri, după cum am zis deja, se copiază din mediul în care se trăiește, împreună cu toate manifestările ei în stilul de viață, stilul de a gândi, de a vorbi, și chiar în stilul alimentar – în mod inconștient.

Din fericire, aceste obiceiuri pot fi rescrise prin conștientizarea și practicarea CONȘTIENTĂ a obiceiurilor sănătoase, care oferă flexibilitate și stare de relaxare a întregului sistem vizual.

Un obicei eficient este să MIȘTI OCHII conștient, pe verticală sau orizontală, de 3 ori la fiecare 10 minute, te ajută să eliberezi oboseala oculară și să relaxezi ochii.

Acțiunea constantă asupra cauzelor care influențează vederea ne ajută să eliminăm senzațiile neplăcute a ochilor noștri.

Învață mai multe despre obiceiurile și practicile naturale care te ajută să menții și să îmbunătățești vederea, înscriindu-te la seria de sfaturi care te vor ajuta să îți creezi obiceiuri sănătoase pentru vederea ta:

Despre autor

Flavius Adrian Turcanu

Autor, Trainer și probabil singurul Coach din România dedicat procesului de îmbunătățire NATURALĂ a vederii. Acest proces constă în 3 planuri de acțiune, pentru a obține CLARITATEA: planul fizic, alimentar și mental-emoțional.


close

Învață cum să-ți îmbunătățești NATURAL vederea

Abonează-te acum şi primeşti GRATUIT următoarele:

 • angle-double-right
  Raport Exclusiv: "Cele 10 greşeli periculoase 
  care-ţi deteriorează vederea"
 • angle-double-right
  2 exerciţii oculare pentru îmbunătăţirea vederii tale
 • angle-double-right
  Sfaturi prin email pentru a-ţi îmbunătăţi NATURAL 
  şi simplu vederea

Completează datele de mai jos: