Lucrul la calculator este dăunător vederii?

Ce trebuie să știi despre ochelarii anti-reflex și cum influențează aceștia vederea

Ochii îți obosesc rapid și apar durerile de cap când lucrezi mai mult timp la calculator?

Mulți oameni au probleme cu vederea și consideră că problemele lor sunt cauzate de faptul că ei lucrează multe ore la calculator și astfel ochii lor sunt foarte solicitați.

Ei spun cam așa: „…datorită lucrului la calculator am început să nu mai văd bine la distanță”

Poate așa crezi și tu, însă hai să vedem dacă este adevărat.

Cu siguranță cunoști persoane care lucrează multe ore pe zi la calculator și au în continuare o vedere clară.

Ce vreau să spun este că dacă lucrul la calculator ar deteriora vederea, toată lumea care lucrează la calculator ar avea probleme cu vederea, FĂRĂ nici o EXCEPȚIE. Cu toate acestea, mulți dintre cei care lucrează multe ore la calculator nu poartă ochelari și au o vedere clară și sănătoasă.

Așadar, afirmația „vederea slăbește pentru că lucrez la calculator” este lipsită de adevăr.

Poate te gândești că „ochii nu sunt creați și pregătiți pentru genul de activitate la care sunt supuși în ziua de azi și de aceea vederea se deteriorează”. Ei bine, ceea ce deteriorează vederea este MODUL în care folosești ochii la calculator, și nu calculatorul în sine.

Hai să detaliez. Atâtea mii de ani, ochii s-au adaptat la toate activitățile zilnice, precum cusutul, țesutul, împletitul și alte activități care necesitau vederea de aproape, iar acum, așa din senin, nu se mai adaptează? Interesant… chiar crezi că ochii nu mai știu să se adapteze după ce mii de ani au făcut-o cu succes?

Faptul că vederea este folosită de aproape, la calculator – într-un mediu bidimensional, nu are influență asupra vederii tale – atât timp cât știi cum să o folosești.

Diferența între cei care au vederea relaxată și cei care au ochii obosiți după ce lucrează la calculator, constă în lipsa unor obiceiuri, rutine care sunt aplicate din reflex de cei cu vedere relaxată. Aceste reflexe sunt o oglindire a stării interioare.

Care sunt acele rutine care păstrează vederea bună la calculator?

Cei ce au o vedere bună chiar dacă lucrează mult la calculator, fără ochelari, aplică inconștient o serie de obiceiuri pe care ți le recomand:

 

Obiceiul 1: Clipește conștient și regulat de fiecare dată când lucrezi la calculator, de 10 ori la fiecare 5 minute, până când vei face asta din reflex.

Acest obicei ajută și menține ochii umezi și mobili pentru ca tu să poți face mișcări oculare rapide și să ai o vedere multi-focală prin eliberarea oboselii oculare.

 

Obiceiul 2: Aplică regula 10-10-10. Privește o dată la fiecare 10 minute la cel puțin 10 metri depărtare pentru cel puțin 10 secunde.

Când aplici acest obicei, observă detaliile pe care le vezi în depărtare și nu te gândi deloc în acele scurte momente la ceea ce lucrai la calculator. Rostul acestui obicei este de a relaxa emisfera stângă a creierului, care este responsabilă cu efectuarea precisă, exactă și detaliată a muncii.

Astfel, activezi și folosești emisfera drepta care este responsabilă cu relaxarea și curiozitatea – activități care ajută foarte mult la eliberarea oboselii din sistemul vizual.

Acestea sunt principalele obiceiuri pe care recomand să le aplici când lucrezi la calculator. Aplică-le și vei observa că simptome ca cele de mai jos, se vor diminua sau chiar vor dispărea:

 • Arsuri sau mâncărimi ale globului ocular
 • Senzația de nisip sub pleoape
 • Ochi uscați sau prea umezi

Ce rol au ochelarii anti-reflex cu protecție la calculator?

Aceștia oferă senzația de odihnă și relaxare oculară. Însă, ca orice pereche de ochelari, aceștia:

 • NU te ajută să elimini cauza oboselii oculare – ci facilitează acumularea acestei oboseli în sistemul vizual, astfel vederea se deteriorează.
 • NU te ajută să ai o mobilitate mai bună – din păcate ochii devin rigizi, încordați chiar la mișcări simple în diferite direcții.
 • În timp, atât ochii, gâtul și umerii vor deveni mai rigizi și încărcați de tensiune, ceea ce va amplifica și mai mult deteriorarea vederii.
 • NU te ajută să ai un ritm normal al clipirii – oboseala oculară o vei resimți la nivelul pleoapelor, având ochii grei, ca de plumb.

Așadar, dacă vrei să ai o vedere odihnită și sănătoasă când lucrezi la calculator, îți recomand să aplici mereu obiceiurile de mai sus.

Aceste obiceiuri fac parte din seria de 15 obiceiuri care te ajută la îmbunătățirea vederii și sunt detaliate în cartea „Renunță la Ochelari”.

Dacă vrei să înveți mai multe despre protejarea și îmbunătățirea vederii tale, pentru a-ți simți ochii ușori și fără oboseală, dar mai ales independenți de ochelarii anti reflex la calculator, te invit să te înscrii în formularul de mai jos:

Despre autor

Flavius Adrian Turcanu

Autor, Trainer și probabil singurul Coach din România dedicat procesului de îmbunătățire NATURALĂ a vederii. Acest proces constă în 3 planuri de acțiune, pentru a obține CLARITATEA: planul fizic, alimentar și mental-emoțional.


close

Învață cum să-ți îmbunătățești NATURAL vederea

Abonează-te acum şi primeşti GRATUIT următoarele:

 • angle-double-right
  Raport Exclusiv: "Cele 10 greşeli periculoase 
  care-ţi deteriorează vederea"
 • angle-double-right
  2 exerciţii oculare pentru îmbunătăţirea vederii tale
 • angle-double-right
  Sfaturi prin email pentru a-ţi îmbunătăţi NATURAL 
  şi simplu vederea

Completează datele de mai jos: