Ce trebuie să știi înainte să porți ochelari anti-reflex la calculator
Ochii îți obosesc repede, și uneori apar durerile de ochi și de cap când lucrezi la calculator?
Învață ce trebuie să știi pentru a avea o vedere relaxată și să nu fii dependent de ochelarii anti-reflex când lucrezi la calculator.
Dacă consideri că lucrul la calculator îți poate strica vederea, te invit să iei în calcul următoarele informații…
Într-adevăr, ochii sunt construiți pentru o vedere tridimensională, rapid schimbătoare și multifocală.
În consecință, pare că lucrul îndelungat în fața calculatorului – un mediu bidimensional, combinat cu folosirea continuă a vederii la aceeși distanță, determină suprasolicitarea musculaturii ochilor și astfel apare oboseala oculară.
Deci, nu calculatorul în sine îți poate deteriora vederea, ci MODUL în care lucrezi la calculator – ai privirea suprasolicitată sau relaxată.
Cum mai este afectată vederea de lucrul incorect la calculator?
Corneea, lentila exterioară a ochiului, este responsabilă cu 80% din puterea de refracție a sistemului de lentile al ochiului.
Însă purtatul îndelungat al ochelarilor, mai ales la calculator, face ca rata naturală de clipire să scadă și astfel se creează dependența de lacrimi artificiale și mai târziu de ochelari cu dioptrii din ce în ce mai mari.
Corneea este hrănită cu substanțele nutritive care se află în lacrimi. Lacrimile acționează ca un “lubrifiant” și sunt distribuite pe suprafața corneei atunci când clipești.
Dar atunci când lucrezi la calculator și ochii tăi obosesc, începe să se instaleze privirea fixă, care va scădea numărul de clipiri, provocând uscăciunea ochilor.
Atunci când nu clipești suficient, ochii tăi nu se umezesc și nici nu primesc substanțele nutritive.
În aceste condiții, poți simți următoarele simptome:
- Arsuri sau mâncărimi ale globului ocular
- Senzația de nisip sub pleoape
- Ochi grei sau ochi prea umezi
- Apariția miopiei sau astigmatismului
Calitatea luminii influențează starea vederii?
Este cunoscut faptul că dimensiunea pupilei este influențată de prezența sau de absența luminii; când există multă lumină se micșorează pupila, iar la întuneric se mărește.
În acest fel pupila reglează cantitatea de lumină care intră în ochi.
Felul în care pupila reglează cantitatea de lumină care intră în ochi este influențat și de CALITATEA luminii, adică de acea lumină cu spectru complet, ca a soarelui.
Mai mult, această calitate a luminii care pătrunde în ochi, contribuie la menținerea echilibrului sistemului nervos.
Care este rolul ochelarilor anti-reflex?
Privitul prin lentilele ochelarilor cu protecție la calculator, face ca o parte din spectrul ultraviolet al luminii naturale – emis de soare, cât și a luminii emise de monitor, să fie reflectate de ochelari.
Această pierdere a spectrului total al luminii solare trebuie compensată de sistemul nervos.
Când sistemul nervos este afectat prin pierderea spectrului de lumină, face ca echilibrul natural al organismului, cât și al ochilor, să fie perturbat.
Atunci când porți ochelarii cu protecție, aceștia reflectează lumina emisă de calculator și pupila rămâne într-o poziție fixă – având diametru mai mare, ca și cum ar fi mai puțină lumină în încăpere.
Acest lucru se întâmplă pentru că o parte din spectrul luminos nu mai ajunge în ochi, iar pupila nu mai este stimulată să se mai contracte.
În timp, pupila își pierde din antrenamentul de contractare și relaxare rămânând “blocată” într-o stare fixă cu diametru mărit.
În momentul în care pupila este pentru un timp îndelungat larg deschisă se resimt următoarele:
- oboseala oculară mare, și
- apare FOTOFOBIA – sensibilitatea la lumină puternică
Sensibilitatea la lumină o vei resimți fie când ești afară, fiind sensibil la lumina naturală – care PARE mai puternică și vei vrea să micșorezi ochii, cât și în interior percepând că lumina emisă de monitor te obosește.
Într-adevăr, purtând ochelarii anti-reflex, imaginea este “mai agreabilă” atunci când privim prin ei, însă un alt efect secundar este că se transmite un mesaj de la creier la pleoape să clipească mai rar.
Astfel mușchii pupilei și ai pleoapelor încep să fie inhibați, iar în timp ochii devin din ce în ce mai încordați și obosiți și apare senzația că nu te mai poți concentra la lucrul pe care-l faci la calculator, iar soluția pare să fie ochelarii care să aibă protecție la calculator.
Însă, cred că știi sau ai auzit că din momentul în care începi să porți ochelari, se creează o dependență în timp față de ei și, bineînțeles, ochii tăi vor deveni din ce în ce mai sensibili chiar și la lumina naturală.
ATENȚIE: Cât timp nu ai avut senzații neplăcute la calculator, vederea ta nu era protejată de o pereche de ochelari, așadar soluția nu este să porți ochelari anti-reflex.
O vedere odihnită și relaxată la calculator
Așadar recomandarea mea pentru a avea o vedere clară și odihnită, chiar dacă lucrezi ore în șir la calculator, fără să îți mai faci griji că vei ajunge să porți ochelari cu protecție, este să practici următorii pași:
Pasul 1: Clipești normal și conștient de 5 ori la fiecare 10 minute.
Pasul 2: La cea mai mică oboseală pe care o simți, elibereaz-o simplu, la fiecare 15 minute ține ochii închiși normal pentru 10 secunde pentru ca ochii tăi să se odihnească.
Acești 2 pași sunt pași de bază pe care trebuie să îi faci când lucrezi zilnic la calculator.
Pasul 3: O altă recomandare este să așezi în spatele monitorului tău, la o distanță de 2 metri de tine o foaie A4 cu diferite mărimi de scris. Apoi, din 10 în 10 minute, înainte să clipești, schimbă privirea de la monitor la acea foaie A4.
Observă cum vezi la foaia A4, înainte și după ce clipești.
Fie că acum folosești sau nu ochelarii cu protecție la calculator, făcând zilnic acești 3 pași, ochii tăi vor fi mult mai relaxați.
Vrei să înveți mai multe despre cum să te bucuri de o vedere clară, ușoară și relaxată?
Dacă vrei să înveți cum îți poți îmbunătăți vederea în mod natural, înscrie-te la seria de sfaturi gratuite prin intermediul formularului de mai jos.
Odată înscris la newsletter vei primi săptămânal sfaturi și exerciții pentru ochi necesare pentru îmbunătățirea vederii tale în mod natural.